Valg av Sovepose 

Nå har jeg kjøpt meg soverpose! 😀
WOW! føles mye mer realistisk nå! Som jeg gleder meg til å krølle meg ned i posen for første gang – en uke igjen…

Å velge sovepose var mye vanskeligere enn jeg hadde trodd. Ikke følte jeg meg spesielt lur heller, der jeg løp rundt å prøvelå en haug med soveposer på ulike butikkgulv. En av de ansatte i den ene butikken mente det måtte holde at jeg prøvde å stå inne i posen, så han slapp å legge den på gulvet. Endte likevel opp på gulvet, etter at det ble foreslått å finne frem liggeunderlag. Det er viktig å prøveligge posen ordentlig. Søvn er tross alt en svært viktig del av turopplevelsen og teltlivet. I forkant hadde jeg lest litt og tatt noen valg i forhold til hva jeg ønsket i en sovepose. Det er mange ulike typer å velge i, som påvirker vekt, komfort og pris.
Kunstfiber eller dunpose?

Dun isolerer svært godt i forhold til vekten, den er lett å komprimere og er langt mer komfortabel. I tillegg har den lengre levetid enn kunstfiber. MEN, dun kan kollapse om posen blir våt og dunposen er litt dyrere enn kunstfiber.
Kunstfiber passer fint om du skal overnatte i veldig fuktig klima. Kunstfiber er billigere enn dun, veier mer og er vanskeligere å komprimere.
Jeg valgte dunpose, på grunn av komfort og vekt.
Dunkvalitet

Måles i Fill Power. Jo høyere fillpower, jo bedre er kvaliteten på dunen. Bedre dunkvalitet isolerer bedre, og derfor kreves det mindre dun. Høy fillpower er kostbart og gir totalt lavere vekt for samme isolasjon.
Jeg har valgt en sovepose med fillpower 650, mye sovepose for pengene og under 2kg i vekt. 
Temperatur

Det er litt ulikt hvordan temperaturen til soveposen presenteres, ofte står den med eksempelvis:
+22/+4/-1/-18 (Upper limit/comfort/lower limit/extreme).
+22, (upper limit) = Øvre grensen. Her vil du være komfortabel med armene på utsiden av soveposen, og glidelåsen åpnet.
+4, (comfort) = Nedre temperaturgrense en kan sove komfortabelt som kvinne.
-1 (lower limit) = Nedre temperaturgrense, herre.
-18 (extreme) = Under ekstreme forhold kan en kvinne i teorien overleve i denne temperaturen.

Velg sovepose ut i fra comfort/lower limit temperaturen.
Jeg valgte å ha en sovepose som er noe varmere enn hva jeg forventer av kulde. Siden jeg skal bo ute i 6mnd vil jeg heller ha flere netter med åpen pose enn netter hvor jeg fryser. MARMOT OURAY ble mitt valg. Dette er en sovepose for damer, denne er litt bredere over hoftene og noe smalere over skuldrene. Det siste for å unngå luftlommer som gjør det vanskeligere å få varmen i posen. I tillegg har den glidelås som går nesten helt ned, slik at jeg får godt med luft inn på de litt varmere dagene. Glidelåsen kan dras opp både fra inn og utside, hetten er romslig og det er en kuldekrage som kan snurpes på de kaldeste dagene.Steder å handle sovepose:
Jeg anbefaler å gå innom butikken. Har alltid fått god hjelp her og fikk det denne gangen også. Både med valg av sovepose, telt og liggeunderlag. De ansatte kan hva de snakker om og kommer ofte med færre, men bedre alternativ til ditt behov, noe som gjør det trygt å enkelt å velge.
Får ofte god hjelp her, men det er litt avhengig av hvem som er på jobb. Mye bra utstyr å velge i.
Andre steder kan være XXL, Norwegian Outlet Vestby, Intersport, Gsport mfl.
Gode linker når du skal velge sovepose: 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.