Hvordan velge riktig telt

e493c-img_20150801_201853

Jeg begynte tidlig å tenke på hva jeg ønsket i et telt. Min erfaring er fra overnattingsturer i sommerhalvåret, hvor et helt enkelt tunneltelt har gjort susen. Utover det har jeg stortsett sovet i telt i militær sammenheng og jeg kan vel si det slik at et 8-manns lagstelt gjør seg ikke på ryggen. Så da var det bare å invistere i et nytt telt. Først måtte jeg finne ut hvilken type telt jeg ønsket. Det finnes i hovedsak to typer telt, kuppeltelt og tunneltelt.


Kuppeltelt
I et kuppeltelt krysser stengene hverandre, dette medfører at teltet tåler mer vind fra siden. Teltet er selvstående og enkelt å sette opp, selv på vanskelig underlag. Duken er lett å stramme som igjen gir god arealutnyttelse i teltet. Det er god høyde i innerteltet og den avrunde formen gjør at snø og vann lettere renner av duken. Kuppelteltet er velegnet til vinteren. Ulempen er at kuppeltelt ofte har lite eller ikke noe fortelt samtidig som det er noe mer komplisert å sette opp, enn et standar tunneltelt.


Tunneltelt
I et tunneltelt krysser ikke stengene hverandre, men har langsgående buer. Det er raskt og enkelt å sette opp og har lav vekt i forhold til størrelse. Mange av tunnelteltene har praktiske fortelt som gir plass for mer oppbevaring utenfor innerteltet. Ofte er denne telttypen også mindre i volum og vekt. Ulempene ved valg av tunneltelt er at det krever god bardunering mot vær og vindt, da det tåler mindre vind inn mot siden. Det er lavere takhøyde og det tåler mindre press på duken, som ved eksempelvis snø.


Mine ønsker til teltet

  • Jeg vil ha takhøyde så jeg kan sitte oppreist eller på kne (kuppeltelt)
  • Jeg ønsker et telt som er lett å sette opp (tunneltelt)
  • Jeg vil ha muligheten til å lage mat og oppbevare utstyr i yttertelt  (tunneltelt)
  • Jeg vil ha et telt som tåler litt vær og vind (kuppeltelt) 

Andre ting

  • Jeg skal sove ute sommer, høst og vinter (4-sesongstelt, tåler vinteren)
  • Jeg er en person, men skal bo ute også vinteren så jeg trenger litt plass  (2-mannstelt)

Etter å ha snakket med en ansatt ved sportsnett bestemte jeg meg for å gå for tunneltelt. Siden jeg skal bo i Oslomarka må jeg forflytte meg en god del. Og da vil jeg sette pris på å ha et raskt og enkelt telt å sette opp. I tillegg kan tunnelteltet “deles i to” for så å legges på pulken (vintertid), slik at jeg sparer enda mer tid på oppsetting. I tillegg ønsker jeg å kunne oppbevare utstyr i yttertelt og også ha en plass å lage mat litt i le. Jeg har også vurdert å ha med hund og da er det fint med yttertelt hvor hunden kan sove. Siden jeg skal bo 6mnd i marka vil heller ikke vær og vind være det største problemet og fant så gode fordeler i tunnelteltet at jeg bestemte meg for det. 

Det finnes mange bra merker. Etter å ha hørt meg rundt er det Hilleberg som oftest blir anbefalt og som har gjort det best i tester.  Men også Helsport, Exped og en god del andre leverandører har gode telt. Selv lot jeg lommeboka være med å bestemme litt, og gikk ned noen lapper fra Hilleberg sitt Kaitum GT2 og endte opp med Exped Andromeda 2 Extrem


Teltet kjennetegnes ved det romslige forteltet, og god plass i innerteltet – 130 cm bredde, lengden på 225 cm. Døren på siden er stor og ytterteltet kan rulles opp i bakkant for økt ventilasjon. Over døren er det et dreneringssystem slik at det ikke renner vann inn selv om døren er åpen. Teltet er også selvstående. Samt at innerteltet kan slås opp separat og kan løsnes fra ytterteltet også etter at det er slått opp og trekkes bakover dersom jeg ønsker bedre plass i forteltet.


Fakta:

– Personer: 2
– Vekt komplett: 3,7 kg
– Størrelse pakket: 42 x 20 cm
– Farger: Terracotta rød, grønn

Nyttige artikler når du skal velge telt 

UT 

Fjellsport

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.