Motivasjon

dav

 

Jeg har mange ganger opplevd å sette meg mål jeg ikke klarer å holde. “På mandag, da skal jeg begynne”…

Målene kan være  å begynne å spise sunt, trene mer, si mer ja, bli en bedre kjæreste eller slutte å slumre den hersens ringeklokka. Jeg har vært innom alle de jeg nevner her . Og jeg har opplevd å feile, utallige ganger. For eksempel, spise sunt. Hvor mange ganger har jeg ikke tenkt at jeg skulle ha tatt av meg noen kilo, eller ønsket å få litt mer energi. Etter å ha spist usunt i store mengder en helg tenker jeg ofte, på mandag, da SKAL jeg begynne! jeg flytter det frem i tid og så kommer mandag, så tirsdag… Jeg har alltid tenkt at å spise sunt vil kunne bidra til å bedre selvbildet mitt. Er ikke det å se bra ut, få et bedre selvbilde eller få mer energi gode nok mål?! For meg holder det ikke. Jeg blir ikke nok motivert av å skulle se bra ut. Jeg er innenfor normalen, jeg er passelig fornøyd og alt for glad i mat. Jeg tenker at det jeg oppnår med målet mitt, må veie tyngre enn det jeg mister. Å gi opp ost og fløtegratinerte poteter, bare for å gå ned en kilo eller to, blir for meg et labert mål. Motivasjon er alt! Indre motivasjon er viktig for meg, jeg må like og ha tro på det jeg gjør. Slik som friluftsliv, det gjør jeg fordi jeg liker det – ikke fordi det er noe andre mener jeg burde drive med. På samme tid trigges jeg av yttre motivasjon også. Å få gode karakterer eller gjennomføre løp eller lignende, hvor jeg oppnår en form for annerkjennelse hos andre. Kanskje er det noe av grunnen til at jeg blogger. Jeg liker å dele mine opplevelser fordi jeg er glad i å skrive, men jeg setter også pris på at dere leser og gir tilbakemelding. Uavhengig av om min motivasjon er styrt av det indre eller ytre, har jeg alltid fokus på å bli bedre enn meg selv!

Det var nettopp slik teltdrømmen formet seg. Jeg ville bli flinkere på å komme meg ut. Jeg elsker å være ute, men alt for ofte blir det et ork å finne frem utstyret, hoppe på t-banen eller bussen.  Mine mål var og er, å bli bedre på teltrutiner, lage mat ute, finne gode ruter og bli god på navigering samt bli sterkere til å bære sekk. Disse ble delmål. Mitt hoved mål var å bo ute i telt fra 1.august til jul. Delmålene trigger min indre motivajon, men hovedmålet har tyngde i ytre motivasjon. Det trigger noe i meg, det at målet er litt “hårete”, men det er også viktig for meg at målet er gjennomførbart! Hvis ikke hadde det bare vært en drøm…

Underveis har det skjedd ting. Noe fordi jeg planla for dårlig og andre ting var uforutsett. Kombinasjonen av reisevei, at jeg selv ikke hadde sjekket ruten i forkant, for mye skolearbeid som krever internett, førte til at jeg fikk en mnd i telt før jeg måtte inn under tak. Likevel har jeg ikke gitt opp målet! Jeg har en plan B, og bor nå inne til jeg er ferdig i praksis (psykriatripraksis som sykepleiestudent), for så å flytte ut på nytt.

Jeg tror langsiktige mål må være så gjennomtenkt at en ikke gir opp når noe uforutsett oppstår. Det er ikke over og ut om veien snur og vender på seg, det tar bare litt lengre tid å komme i mål!

Det er mange veier til Rom…

Hva er din indre motivasjon? Slik motiverer jeg meg selv:

Trening – jeg opplever å finne motivasjon i løp, opptak, håndfaste og målbare ting.

Spise sunt – jeg bruker å motivere meg med treningen. Mer overskudd til trening, bedre utbytte av treningen.

Laktose og glutenfri diett – finner motivasjon til å gjennomføre etter å ha lest flere artikler som sier at denne type kosthold kan redusere eller fjerne symptomer på allergi. Kan jeg ha hund, da er det virkelig verdt det !!

Vær din egen motivator – det er bare du selv som kan ta deg frem til ditt mål!

image

2 kommentarer om “Motivasjon

  1. Stå på 🙂 Vi heie på dæ hær oppå røros 🙂 Stor klæm 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.