Fattigdom i Afrika

fattigdom2

Jeg er akkurat ferdig med gruppeeksamen og for første gang på lenge nyter jeg en kveld i sofaen, uten å gjøre noen ting. På TV skjermen ruller det og går en halvdårlig serie, som ikke krever noe tankevirksomhet overhodet. Deilig! Men igjen, når det jeg ser på ikke krever noe særlig tankekraft, har tankene mine en tendens til å forsvinne andre steder. I dag var det Tanzania som opptok plass…

På forkurset var en av våre forelesere Anne Kathrine N. Malme. En dame som virkelig er verd å lytte til! Malme har blant annet vært med i 8.mars komiteen og hun er leder for Flerkulturelt Forum for Sykepleie i Telemark. Selv opplevde jeg henne som en dyktig og engasjert foreleser, når hun tok for seg:

“Sammenhengen mellom fattigdom, sykdom og helse i Afrika”

Store deler av Afrika er preget av fattigdom, som medfører  en del utfordringer. Boforholdene er ofte dårlige, mange lever i slum. Uten rent vann og strøm og med dårlige sanitære forhold, er det vanskelig å forebygge sykdom. Mangel på helsepersonell byr på store utfordringer, da det er et stort behov for behandling. Utdanning koster penger og det er få universiteter sør for Sahara. I mange husholdninger er de så fattige at de ofte ikke har råd til å sende mer enn èn på skolen. Noe som gjør at landet er preget av analfabetisme. Kvinner er mer rammet enn menn, da det er ofte guttene som blir valgt ut til utdanning om økonomien strekker til. Dette sees også igjen i kvinner og barns stilling i samfunnet.

Sykdommer som er svært vanlige i Afrika, spesielt der hvor det er preget av fattigdom kombinert med tropisk klima er; Malaria, Lungebetennelse, Meslinger, Diaré, HIV/AIDS og Tuberkulose. Jeg nevner kort om noen av de her:

  • Malaria skyldes en parasitt som smitter ved myggstikk og forårsaker sykdom hos 300 -500mill. mennesker hvert år, hvorav 1.3mill. dør. Myggen stikker mest kveld, natt og morgen og kan forebygges med blant annet myggnett, myggmiddel og malariaprofylakse.
  • Lungebetennelse utgjør ca 20% av barne dødsfallene sør for Sahara. Fattige er mer utsatt da de bor tett og med dårlig ventilering. Mange er også dårlig ernært, som igjen svekker immunforsvaret. Vaksinering er viktig for å forebygge.
  • Diaré kan være livstruende for barn, da det skal mindre til før barn blir dehydrerte. I Afrika er mange barn gjerne enda mer utsatt da de ofte er underernært og har svekket immunforsvar. Akutt diaré kan oppstå og da kan detvære nødvendig med behandling med væske og elektrolytter.

Dette er et viktig tema. Og jeg kunne ha gjenfortalt så mye mer, men jeg ønsker å fortelle mer når jeg har egne erfaringer å dele! Vi skal blant annet bo i en landsby i en uke, hvor vi er gitt muligheten til å få innsikt i deres daglige utfordringer, gleder og sorger. Jeg preges nok en del av at jeg skal reise som sykepleierstudent. Likevel har jeg alltid vært opptatt av å lære om landet jeg skal til. Selv om jeg her tar for meg Afrika som helhet, er det like reelt i Tanzania. Jeg vil ikke ligge på en strand i eksempelvis Thailand og tro at livet er bekymringsløst. Jeg vil oppleve kulturen i landene jeg besøker. Bli kjent med deres utfordringer og mestringstrategier. For jeg tror jeg kan lære noe av alle. Håper at du fikk noe igjen av kunnskapen jeg tilegnet meg under forkurset.

Kilder:

Lindstrøm, Bergstrøm, Rosling, Rubenson, Stenson, Tyllekar (2006). Global health. An introductory textbook. 

Bilder: 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.