Lite kan bety mye – Tanga

12546273_10156376818375484_2068401134_o

Endelig kom dagen hvor vi skulle få ut i praksis. Jeg har gledet meg veldig til å se hva det vil si å jobbe med Helse i Tanga. Jeg kjente meg litt utålmodig da vi etter frokost startet med et morgenmøte for å få en innføring i Family support. Siden vi skal inn i hjemmene til folk, er det viktig at vi har god forståelse for hva jobben vi skal utføre handler om.

Family support handler om å bistå familier slik at de på en god måte kan forsørge seg selv. Hovedmålene er å redusere fattigdom og forbedre levekårene, samt styrke familien slik at de kan være til stede for barna og gi de mulighet til å ta utdanning. Prosjektet eller programmet som de sier her, ble startet fordi det er mye fattigdom spesielt blant barnefamilier. Mange familier har ikke nok mat og det er ofte lite kunnskap kombinert med lite penger som fører til dårlig balansert kosthold. Når fattigdommen preger et hjem så mye blir penger til skoleavgiften en stor utgift som ikke er mulig å prioritere og barna blir i stedet hjemme. Det er også mange barn som er foreldreløse og slik Mama Zoe forklarte det bor disse kanskje hos besteforeldre, onkler eller tanter, men blir nedprioritert siden det ikke er deres egne barn, og får derfor ikke nok omsorg.

12510093_10156376783420484_215839351_o
Dette er hønsehuset hos en av de familiene som er en del av programmet.

Vår jobb er i samarbeid med TICC å styrke familien gjennom først og fremst lytte. Det er familien som vet best og gjennom å lytte til deres behov når vi frem med råd og veiledning. Denne lærdommen lærer vi også på sykepleien hjemme, men her ble det ekstra synlig. Når huset mangler tak og toalettet bare er en avskåret tønne, eller rett og slett fraværende, da siger det inn. Jeg er i Tanzania, Tanga og jeg skal hjelpe innfødte med å finne løsninger. Hvordan bygge do, når du må bruke det du finner og ikke kan kjøpe materialer?

12557020_10156376728025484_551393638_o
Victoria og jeg var så heldige at vi ble ønsket velkommen inn

I dag besøkte vi en av de mange familiene TICC bistår. Hun hadde fått hjelp til å plante i hagen og lage et vanningssystem, på den måten kan hun ha frisk frukt og grønnsaker nesten hver dag. Hun har høner, kyllinger og duer og hun lager såpe selv som hun selger på markedet. Gjennom råd og veiledning har hun funnet en måte å spare penger på og når vi kom kunne hun stolt vise frem at hun hadde kjøpt blikkplater til tak.

Jeg ble kjempe imponert over hva hun har klart å få til med litt støtte økonomisk, råd og veiledning og jeg kunne se hennes vilje og stolthet. Vi ble spurt etterpå hva vi syntes… Jeg hadde en forventning om at de var skikkelig fattige og at ting sto langt verre til, så den håpløsheten vi hadde blitt fortalt og forventet å se klarte jeg ikke å kjenne på. Det på tross av at det manglet tak, at toalettet hadde behov for bearbeiding og dårlige kokemuligheter. Jeg tror det lå i henne, motet, innsatsen og viljen. For henne var det ikke håpløst.

Her er ocra, banan palme og en plante jeg ikke til nå har klart å skrive eller uttale (men kokes eller stekes). Men slike grønnsakshager gjør det mulig for familiene å forsørge seg selv og spise et mer balansert kosthold.

Jeg gleder meg veldig til å møte henne igjen og kanskje hjelpe henne videre ved å sammen lage en plan og kanskje bistå henne i noe praktisk. 🙂

12528662_10156376820150484_1886255794_o
en due som trolig blir middag en dag…

Tutaonana Baadae – vi sees senere

4 kommentarer om “Lite kan bety mye – Tanga

  1. Så utrulig spennande å komme heim til dei, får virkelig sett landet og menneska. Herlig. Gler meg til fleire historier.

  2. Herlig lesing Vivian! Det må være noen spennende dager for deg, men det høres ut som du stortrives. Det er jo nå selve “utdannelsen” begynner på godt og vondt, mange inntrykk skal fordøyes. Flotte bilder som gjør at vi lesere forstår ting så mye bedre. Jeg gleder meg til hver ny mail, følger deg i tankene, og er stolt over å kjenne deg.

    1. Tusen takk Mai! utrolig koselig at du følger med 🙂
      Ja dette er veldig spennende og utfordrende på samme tid. Tror virkelig jeg kan lære mye her nede. Vi skal tilbake igjen i dag, så blir veldig gøy å se hva vi får til 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.