Sivil Soldat – Usynlig Veteran

I for en tid tilbake fikk jeg den triste meldingen om at en av våre gutter, en av mine medsoldater har valgt å avslutte sitt liv. En ung mann i midten av 20-årene med hele livet foran seg, så ikke lenger en fremtid for seg selv. En positiv og glad gutt, en god soldat med mye stolthet for jobben han gjorde når vi var ute.

Jeg kjente han som medsoldat og selv om vi ikke var nære venner ble jeg overveldet av en enorm følelse av sorg. Det var som om hjertet stoppet opp ei stund når meldingen kom. Klumpen i halsen vokste og jeg kunne ikke annet enn å la tårene trille. Det finnes ingen andre som forstår det vi har opplevd og vært med på bedre, enn de vi faktisk har delt opplevelsen med. Forståelsen, aksepten og det tette samarbeidet bygger noe spesielt. Medsoldater er ikke bare kolleger – medsoldater er familie.

Jeg tar meg i å tenke på soldater, veteraner og hva vi kan tilby. Mange jobber hardt for å nå ut til alle veteranene, men når vi ut til våre sivile soldater? Veteranene som gjorde et oppdrag på vegne av landet, for så å dra tilbake i det sivile livet. Jeg husker selv hvordan det var å gå fra å være en stolt soldat til å bli arbeidssøker, eller «NAVer» som det i dag blir kalt. Det var en uutholdelig overgang å gå fra å alltid ha et oppdrag, til ikke å ha noe å gjøre. Hverdagen uten samholdet, strukturen og noe å være stolt av er tøft! Det er som en følelse av å være usynlig…

 

Mette Rasmussen i sin forskning at det ofte er veldig prestasjonsorienterte menn som kan sees som kjennetegn.

 

Selvmord blant veteraner er ikke et ukjent fenomen, likevel viser en rapport regnet ut fra 2001-2009 at det er 10.8 personer per 100 000 personer som tar sitt eget liv hvert år blant Afghanistan veteraner, sammenlignet med 21.5 i den generelle befolkningen i aldersgruppen 20-51 år (nvio.no). Soldater til utenlandstjeneste er nøye selektert, noe som kommer frem av tallene. Veteraner er like friske, eller friskere enn den generelle befolkningen. Likevel er en veteran som tar selvmord – en veteran for mye!

Det er veldig mange som gjør veldig mye for veteraner. Det er veterantreff, tilbud om bistand, kameratstøtte og mange flere tilbud. Men når foreningene ut til de som trenger det mest? Kanskje mest utsatt er de unge veteranene, hvor det å gå på veterantreff ofte betyr å møte veteraner «fra en annen tid» og av en annen aldersgruppe. Selv så jeg på veterantreff på noe som ikke omhandlet meg, helt til jeg ble medlem av NVIO, og løpegruppen. Gjennom de fant jeg ut at vi er veteraner, uavhengig av hvilke oppdrag eller hvor i livet vi er. Vi har alle gjort en jobb på vegne av Norge. Samtidig ser jeg at det er lettere her i Oslo, det er større, flere folk og flere med samme opplevelse. På de mindre stedene er det kanskje ikke så lett å trappe opp å si; «hei jeg trenger støtte».

Så hvordan fange opp den som tenker på selvmord? Hos menn, som totalt sett begår flest selvmord, kan det være vanskelig å fange opp at de tenker på å ta sitt eget liv. Mange av de nære etterlate har ikke sett tegn på alvorlig psykisk lidelse. Likevel sier Mette Rasmussen i sin forskning at det ofte er veldig prestasjonsorienterte menn som kan sees som kjennetegn. Videre sier hun at dette virker å være et sårbarhetstegn, hvor mennene har lite å gå på når de ikke lykkes med målsettinger eller blir avvist (forskning.no).

Jeg ønsker at de etterlatte skal finne svar på ubesvarte spørsmål,og når sjokket og sorgen har fått tid og rom, håper jeg de finne fred. Det er viktig å ikke dvele ved følelsen av at ting kunne vært gjort annerledes, ikke la skyldfølelsen få plass i livet. Forskning har vist at det å være åpen om selvmord og det å opprettholde et sosialt liv vil kunne gjøre overgangen til hverdagen lettere (levenorge.no). Selv om det å miste en sønn, bror, venn, familiemedlem og medsoldat aldri vil kunne oppleves enkelt, er det ingen tvil – sammen står vi sterkere!

<3

 

 

 

Kilder i rekkefølgen de er benyttet:

 

http://forskning.no/forebyggende-helse-menneskekroppen-sykdommer-psykiske-lidelser/2014/01/skam-sinne-og-sarbarhet-bak

 

http://www.nvio.no/?show=article&id=f-rre-selvmord-blant-afghanistanveteraner

 

http://www.levenorge.no/pdf/TilDegSomHarMistetNoenISelvmord.pdf

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.