Respekt for selvmord…

For en tid tilbake skrev jeg innlegget Sivil Soldat – Usynlig Veteran hvor jeg fortalte om min medsoldat som valgte å avslutte sitt eget liv. Jeg var for tidlig ute og valgte derfor å fjerne innlegget, med hensyn til de berørte.
Det å se sorgen på nært hold bekrefter at det var riktig å vente. Det var hjerteskjærende å se den smerten familien bærer på og da er det viktig å gi familie og venner den tiden de trenger <3

vi må respektere valget til den avdøde og la han få fred

Begravelsen har vært og en overfylt kirke viste at det er mange berørte. Jeg satt litt høyere oppe og kunne se de mange ansiktene som var tungt preget av sorgen. Seremonien ble åpnet med sangen “liten fugl” (vamp), det var ikke mange tørre øyer å skue da den lød gjennom kirken.

Presten gjorde en fantastisk jobb, når han turte å ta opp hvor vanskelig det er å forstå at noen velger å forlate livet. Underveis sa han hvordan sorgen med tiden må få vike for de gode minnene. Og jeg kjente tårene mine trille når han snakket om hva som hadde brakt oss alle til kirken denne dagen. Det var godt og vondt på samme tid å høre han bringe opp det sårbare temaet som selvmord er. Avslutningsvis sa presten; vi må respektere valget til den avdøde og la han få fred…

Det er vanskelig å anerkjenne at noen ikke kunne se en annen utvei en døden. Samtidig tror jeg det handler om å respektere den avdødes valg for selv å kunne finne fred.

Les innlegget: Sivil Soldat – Usynlig Veteran

Har du tanker om å ta ditt eget liv?
Kjenner du noen du tror er i faresonen?
Har du opplevd å miste noen som har tatt sitt eget liv?

Her er sider som kan være til hjelp:

Selvmord.no – selvmordsforskning og forebygging

HelseNorge.no – Hjelp og råd

kameratstøtte.no –  for soldater, veteraner og deres familie

Hjelpetelefoner: 

  • Mental Helse: 116 123
  • Røde Kors: 800 33 321
  • Kirkens SOS: 22 40 00 40
  • kameratstøttetelefonen: 80048500

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.