Lag mat av hva du har

Jeg har nok nevnt det tidligere, men jeg elsker å lage mat. Å benytte gode råvarer til å skape en smakfullrett, helt fra bunnen av gir en enorm glede og mestring hos meg. Når jeg vokste opp måtte vi barna bidra og ofte måtte vi lete i fryser, skuffer og skap for å lage dagens middag.

OPPSKRIFT på kyllingsuppe nederst i innlegget

Nå som vi skal flytte har vi begynt å grave dypt i fryseren. På knappe tre uker må vi prøve å benytte de råvarene vi har begynt å fylle fryseren med. I høst fikk vi 10 kg elgkjøtt på døren. Etter å ha renset bort slingser, fett og bein satt vi igjen med ca. 7 kg deilig og mørt elgkjøtt. Det er et av de største privilegiene som finnes av å ha navnet sitt på utmark. Nå overføres dette privilegiet til ny eier og vi får beholde minnet og smaken av eget elgkjøtt som en del av eventyret vi snart forlater.

Bortsett fra elgkjøtt har vi seifilet fra egen fjord, hjemmelagede fiskeboller og fiskekaker,  lammelår fra min fars gård, og kyllinglår kjøpt billig på Rema 100. I dag tok jeg opp fiskekaker, grovkvernet elgkjøtt og kyllinglår. Fiskekakene ble anrettet på knekkebrød til lunsj. Elgkjøttet er grovhakket og skal benyttes til å lage elgburger, men det er først i morgen. I dag valgte jeg å bruke kyllinglårene, som endte opp som en deilig kyllingsuppe.

cof
Fryseren vi skal tømme før 16april… :p

Jeg er opptatt av å skape en base når jeg lager mat og jeg er ikke så veldig glad i å bruke oppskrift. Vi er alle forskjellige og det gjelder smaksløkene våre også. Ved å lære enkle baser som buljong, saus og hvordan steke kjøtt og behandle sjømat, så trenger vi bare smaksløkene våre for å leke på kjøkkenet. Buljongen og smakene lages av eget krydder, kjøttet i seg selv og grønnsaker fra matboden. I denne velger jeg en kombinasjon av krydder, som kan være en base som senere kan bli til hva jeg selv måtte ønske. I dag ble suppen  karri- inspirert.

KYLLINGSUPPE

1. Jeg starter med å kutte opp grønnsaker etter ønsket smak. Det kan være du har løk, gulrot eller lignende i kjøleskapet? Jeg valgte å bruke fire fed hvitløk, et eple, en gul løk. Hvitløken fjerner jeg skallet på og knuser lett med knivbladet. Eplet og løken deler jeg i båter.

2. For å få god smak bruker jeg mortelen lett over noen pepperkorn, koriander og sennepsfrø og varmer i oljen sammen med grønnsakene. Salt er ca 1ss.

3. Deretter steker jeg kyllinglårene på begge sider i litt olje, for å utnytte smaken i skinnet – før jeg legger de opp i gryten med resten og eller over vann til det dekker kjøttet. Dette lar jeg koke med lokk til kjøttet løsner fra beinet (med kyllinglår tar det ca 1-1.5timer).

mde
Gi kyllingen en stekeskorpe på begge sider.
cof
Legg kyllingen lagvis over løken, eplet og hvitløken
cof
Fyll på med vann og la det koke til kjøttet løsner fra lårene.

4. Når kjøttet løsner fra beinet tar jeg av lårene og fjerner alt kjøttet fra beinene. Skinn og bein samler jeg i en komme og kjøttet i en annen. Deretter legger jeg bein og kjøtt tilbake i gryten, heller på litt vann og smaker til litt med salt og pepper. Dette skal koke uten lokk, slik at du får en halvering (minst 1t. koketid, gjerne mer).  Frys ned til senere, eller bruk med en gang.

cof
Ta vare på bein, slingser og skinn – legg det tilbake i gryten når du har renset ferdig.
cof
Kyllingkjøttet lar du vente til suppa er nesten helt ferdig.
mde
Dette er hva som blir igjen når du tar ut kyllingen. Legg beina tilbake og smak til med mer krydder om nødvendig. Jeg hadde også på tre kopper vann ekstra.

5. Når basen er halvert siler du den i en egen komme, vasker raskt over kasserollen og heller tilbake i gryten. I mellomtiden har du kuttet ønskede grønnsaker. I dag valgte jeg frosne grønnsaker – disse har like mye næringsstoffer som ferske grønnsaker i butikk og kanskje mer. Frosne grønnsaker gjør det enkelt å lage mat og er veldig egnet til supper. Nå tilsetter jeg det krydret jeg ønsker å smaksette suppen. I dag valgte jeg en karriblanding.

mde
Dette er silt buljong i ren panne.
cof
Jeg liker ikke å si eksakt mål, men smaker til med “en dæsj” av hver. Hovedvekt på Karri og paprika, med “et hint” av de andre smakene. Gurkemeie er for fargens skyld.

6. Ha i grønnsakene og la de få mykne litt, deretter heller du over to bokser med kokosmelk. Om du ikke liker smaken, benytt gjerne fløte og litt mer vann. La det bli varmt, hell i kyllingen og eventuelt om du ønsker erter eller lignende er det passende å ha de i nå. Gi suppa et raskt oppkok og du har en deilig rett å servere.

mde
Ha i grønnsakene. Jeg brukte en pose grønnsaker fra frysedisken ca 500gram – en halv pose med diverse erter som jeg tilfører mot slutten.
mde
2. bokser kokosmelk. Jeg har prøv utallige typer og denne er den beste. Finnes i utenlandsbutikker.
mde
Dette er en sterk hvitløk og chilipaste som jeg kjøpte på Ørnes i Thaibutikken der. Denne er super for å få litt futt på sakene. OBS! pass på mengden.
edf
Så har jeg i ertene og kyllingkjøttet og gir det et raskt oppkok
edf
Dander og server – Bon apetite

Å lage mat skal være gøy, ikke enIngeborg nøyaktighetsnøyaktighet øvelse 😉👌

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.