BARN I MEDIA

Eksponering av barn i media har stadig fått mer fokus. Samtidig har også det helt klart vært en suksessiv økning av bilder av barn på sosiale media som facebook og instagram. Som blogger har jeg opplevd å fått øynene vendt mot meg selv. I september venter vi Lille og mange lurer på om vårt barn vil bli mer eksponert på sosiale media enn andre…

Mange omtaler vår “Lille” som baby, men sannheten er at inne i magen min ligger det et lite foster. Det lille fosteret begynner å ta form som et barn men det er enda mer enn 10 uker til Lille er levedyktig på utsiden av magen. Det gjør at jeg opplever Lille mer som en del av meg selv, enn som den lille personligheten Lille er på tur til å bli. Med bakgrunn i denne tanken har jeg valgt å dele ultralydbilder. For meg handler graviditeten om meg og Kim og våre følelser rundt det å skulle bli foreldre. Enn så lenge er Lille “bare” et foster, uten navn, kjønn og et kjennbart ansikt. Lille er enda ikke en baby, Lille er en del av meg, Kim og min kropp.

Så hva velger vi da – vil vi vise frem Lille i media når han eller hun kommer til verden?

baby4
Morsomt nå, men hva om 10år?

Som tante har jeg noen ganger et sterkt ønske om å få dele bilder av mine tantebarn. Gjerne for å vise frem en god opplevelse vi har delt eller et stolt “tante-øyeblikk”. Uten barna og foreldrenes samtykke er det uaktuelt å legge ut noen bilder, men med godkjenning har jeg delt gladbilder med god samvittighet.

Datatilsynet har gått ut med advarsler angående det å dele bilder av barna. Hvilke bilder er greit å vise frem offentlig og hva bør vi holde til privat? Som rådgiver Tvedten i Datatilsynet sier er det å dele bilder av barna på sosiale medier, litt som å henge opp bilder i nærbutikken og la hvem som helst ta med seg et bildet hjem…

baby2
Pent bildet, men det synes kanskje den pedofile også…

Jeg opplever det som en tankevekker og Kim og jeg har snakket mye om hva ønsker vi for vårt barn? Jeg ser på serien Bloggerne på TV2 og ser at barna spiller en viktig rolle i deres liv og dermed får en stor rolle på TV skjermen også. Jeg har ikke opplevd dette som negativt og mange ganger har det vært godt å se at andre lever gjennom de vanlig problemene som “oss dødelige” gjør. Men hva vil barna selv synes når de blir store? Det er vi som voksne som lærer barna om privatliv, gjennom å respektere at barna har et privatliv selv når de er helt små. Så hva velger vi? Enn så lenge har ikke Kim og jeg tatt et valg om vår babys fremtid i sosiale medier. Det vi vet helt sikkert er at det er et tema vi vil bruke tid på og at vi vil ta valg vi vil kunne stå for. For sannheten er at enn så lenge er det foreldrenes valg. Selv om det også i Norge finnes et lovverk som gjør det å dele krenkende detaljer om våre barns privatliv straffbart. Mer om dette i NRK sin artikkel

SJEKKLISTE FØR DU POSTER BILDER: 

Her er Datatilsynets sjekkliste over hva du kan tenke på når det gjelder å dele bilder av andre, og da særlig barn:

 • Type bilde: Hvordan er egentlig bildet? Vis respekt og ikke del åpent for eksempel bilder av nakne barn eller barn i veldig private situasjoner.
 • Mengde: Det er stor forskjell på å publisere noen få bilder og det å publisere masse, eller å publisere film. Vær litt sparsom.
 • Kanalbruk: Del med færrest mulig. Dersom du egentlig bare vil dele med familien, bør du gjøre nettopp det. Bruk personverninnstillinger i sosiale medier eller lag lukkede grupper.
 • Bildetilpasninger: Bruk ulike filter eller lav oppløsning.
 • Spør før du deler: Spør alltid før du deler bilder av andre. Også når det gjelder egne barn. Bruk spørsmål som “Synes du det er greit at jeg deler dette bildet med familien eller vennene mine?” Da gjør du det forståelig for dem. Respekter alltid svaret.
 • «Vårrengjøring» av arkivet – gå gjennom bildene dine innimellom og slett gamle bilder.

(Kilde: Datatilsynet)

BILDER I TEKSTEN ER HENTET FRA MOMMYSHORTS.COM

2 kommentarer om “BARN I MEDIA

 1. Hei Vivian.
  Jeg ser ikke noe galt i å publisere et nyfødtbilde av “Lille”….men jeg personlig synes det bør bli med det ene bildet.
  Man er stolt av unga, å vil gjerne vise dem fram, men av hensyn til unga så bør det egentlig ikke gjøres. Sjøl om jeg må innrømme at jeg elsker da ei venninne av meg legger ut bilder av sin 2 uker gamle godgutt.

  Her deler vi ingen bilder av guttongen i media…ikke da han var nyfødt heller.
  Veit at noen foreldre til venna hans har delt et par bilder på fb der unga leker…dem spurte oss først om det var greit. Etter å ha sett bildet først ble vi enige om at det var helt greit.
  Eneste bildene som finnes av han i media utover dette er i idrettssammenheng.

  Håper graviditeten går bra. Ønsker dere lykke til.
  Digger å følge bloggen din 😃

  1. Hei Kenneth 🙂
   Takk som deler ditt synspunkt.
   Vi har også tenkt mye på det å ikke skulle dele bilder, men samtidig føles det veldig tidlig ut å ta denne avgjørelsen. På Facebook eier de alle bildene du legger ut, på andre medier kan man sette copyright på bildene. Ikke full sikkerhet, men likevel litt tryggere.
   Tusen takk, både for lykke ønskning og for at du leser det jeg skriver. Det er utrolig koselig å høre 😊

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.