Spise riktig – mer enn bare en tanke

Jeg har alltid vært opptatt av kosthold og ernæring. Dett er det mest grunnleggende for oss som mennesker og ved å gjøre aktive valg for hva vi putter i oss legger vi tilrette for energinivå og lagring i kroppen. Det er derfor jeg kjenner jeg nærmest grøsser når jeg taster tallet 25!

Tallet 25 er nemlig det symbolet for min vektøkning i dette svangerskapet. Det er et hinsides stort tall og det skremmer meg. For hva skjer når barnet er kommet til verden og jeg ikke kan skjule meg bak svangerskapet? Sannheten er at jeg har latt meg skeie ut langt mer enn hva jeg ellers ville gjort og jeg tørr ikke tenke på alle lettvinte løsninger som har blitt tatt underveis. To flyttinger og to runder med oppussing gjennom ett år har så klart noe av skylden, men ved å legge litt energi i matlagingen får vi så mye mer igjen! Nå som jeg skal bli mamma er det kanskje enda viktigere å gjøre sunne matvaner enkle. Jeg oppfordrer deg til å bli med meg på reisen for å leve sunt og enkelt. Her benyttes ikke vekt og strenge regler – selv om noen regler må til.

 

sdr
25kg fordelt på vann i kroppen, baby morkake og svangerskapet – hva som er ren jobb gjenstår å se…

REGLER

  • spis rent
  • spis grønnsaker til alle måltider
  • balanser fett, proteiner og karbohydrater
  • unngå karbohydrater i drikke
  • ikke stress!

edf

dav
dav

 

Spis rent velg ubehandlet mat, unngå marinader, pannert frisk og ferdigmat.

Spis grønnsaker til alle måltider Salat, brokkolipurre, knaskegulrøtter, tomater. La grønnsakene være halve retten og ikke vær redd for å lek med nye indigrenser. isbergsalat er ut, bladsalat og spennende purreér er inn!

Balanser fett, proteiner og karbohydrater karbohydrater gir energi, proteiner bygger og restituerer muskulaturen og fett metter. selv om det er mye å lære om ernæring er dette en enkel måte å huske de ulike på. Mange er redd for å spise fett, men tenker ikke på at fett metter mye mer enn annen mat, så det å tilføre avokado i salaten kan gjøre deg mett langt lengre og gjøre at du ikke blir fristet til å spise usunt i mellom måltidene. Uten karbohydrater vil kroppen slite med å holde på vesken, du vil kunne føle deg uvell og sliten. langdryge karbohydrater er viktig for å ha en god hverdag. proteiner er en viktig byggestein i kroppen og en viktig indigrens i måltidet. Det er mange måter å tilføre proteiner i kostholdet, men jeg sverger til animalsk protein gjennom egg og kjøtt.

Unngå karbohydrater i drikke selv om juice er fantastisk godt, er dette et glass med raske karbohydrater. Velg heller vann med eller uten smak. Er du lysten på noe søtt å drikke, lag heller en bærsmoothie, det kan være du rett og slett er sulten.

Ikke stress! ikke bli fanatisk, la helgen holdes hellig! Mange sverger til en spisedag, men da er det lett å miste styringen mener jeg. La helgen ha rom for å spise god middag og tenk gjerne alternativt når godteskålen skal på bordet lørdagskveld. Min erfaring at når en begynner å spise sundt og trene så bir lysten på å leve sundt forsterket, så ikke stress med å fjerne alt det gode du er vant med umiddelbart.  Mandag til fredag er sunne dager, lørdag og søndag er kos.

 

Jeg gleder meg til å komme igang – er du med?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.