Fødebrevet

Fødebrev sto nevnt som et punkt på lista over ting å klargjøre før fødsel. Svangerskaps appen har vært til god hjelp, men på dette punktet sto det ikke beskrevet særlig mer…

Etter mange søk på nettet om hvordan skrive et fødebrev måtte jeg til slutt innse at fødebrevet er personlig og må skrives ut i fra egne behov og erfaringer. På nettet finnes det mange personlige erfaringer for hva som skal være med i et fødebrev. Men ikke alt er like aktuelt for førstegangsfødende? Jeg aner ikke hvordan fødestilling jeg vil foretrekke, om jeg vil ligge, sitte eller stå, fordi jeg ganske enkelt aldri har vært med på noe lignende. Sen avnavling (vente til alt blodet har rent gjennom navnlesnoren) som blir nevnt, er ofte praksis med mindre det er nødvendig for barnet å bli undersøkt raskt. Det er mange ting som kan være aktuelt å ta med, men jeg tror det er viktig å være litt generell og åpen for det som kommer – kanskje spesielt for oss førstegangsfødende.

 

Jeg deler mitt personlige FØDEBREV nederst i innlegget

 

 

5 Aktuelle punker for fødebrev

  1. Smertelindring: hva er dine tanker rundt det å håndtere smerte? Ønsker du smertelindring, eller vil du føde med minst mulig smertestillende? Det finnes mange alternativer, selv om de mest vanlige er epidural og lystgass finnes det også tilbud om spinalbedøvelse under fødsel. Ønsker du å unngå bruk av medikamentell smertelindring kan man ha fokus på lys, lyd, egen pust, bevegelse, vann, massasje m.m. På noen sykehus tilbys også akupunktur.  Mitt råd til deg er å sette deg inn i hva dette innebærer, snakk med jordmor og lytt til deg selv.
  2. Atmosfære/stemning: Å føde er en enorm oppgave, både fysisk og psykisk og for å få en best mulig opplevelse av fødselen trenger vi å føle oss trygge. Atmosfæren påvirker både mor og barn og derfor kan det være fint å si noe om hva som skal til for at du slapper av. Det kan være dempet belysning, rolige stemmer, beroligende lyder, passe varme, som gjør det lettere for mor å jobbe med kroppen under fødselen.
  3. Tidligere opplevelser: Har du født før? Da vet du kanskje litt mer av hva du ønsker, noe som kan være nyttig både for deg og jordmor. Har du opplevd noe negativt som kan påvirke deg under fødsel? tidligere opplevelser med sykehus? Har du opplevd overgrep eller andre ting som kan gjøre fødselen vanskelig er det viktig å informere jordmor om dette. Noen har også fødsels-angst kan det være fint om du får satt noen ord på hva som er mest skremmende, slik at du kan bli møtt på dette.
  4. Fars erfaring og ønsker: Ikke alle fedre gleder seg til å være med på fødestuen. Det kan være sykehusskrekk, redsel for blod og nåler eller redsel for å føle seg hjelpeløs. Det kan også være aktuelt å si i fra om far ønsker å løfte barnet opp til mor og om han vil klippe navlesnoren.
  5. Amming: Har du tidligere erfaringer? Si gjerne noe om hvordan du ønsker hjelp av personalet. For min del har jeg valgt å lese litt i forkant og meldt meg inn i ammehjelpsgruppen på facebook og funnet mye hjelp i det.

 

cof

Vi har også valgt å ta med litt om våre ønsker for vesla også, siden vi skal bruke tøybleier <3

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.