IKKE tren etter fødselen!?

Siden jeg ble mamma har jeg meldt meg inn i flere grupper på Facebook for å tilegne meg kunnskap om amming, trygg bæring og tøybleier. Men det viktigste har kanskje vært å finne en arena hvor jeg kan trygt fortelle om mine gleder, sorger og bekymringer med alt dette nye.

Jeg som mange andre mødre har opplevd en stor endring på kroppen underveis i svangerskapet og i tiden etter og jeg opplever at det er helt naturlig å ønske å finne tilbake formen igjen. Men akkurat DET er ikke alltid så godt mottatt! Når jeg fikk Liva fikk jeg masse informasjon, deriblant også bladet BAM spedbarn, et magasin som gis ut til alle nybakte mødre. I dette bladet skriver redaktør for Magasinet Foreldre, Mari Midtstigen blant annet dette:

«Det er verken normalt, naturlig eller nødvendig å få tilbake kroppen etter fødsel»

«Jeg kan noen ganger bli nedstemt når jeg hører barselkvinner stresse med å komme i form igjen»

mde
Fikk bladet BAM etter at Liva kom til

Hun refererer til kvinnene som deler flate mager rett etter fødselen og til kvinner som meg, som har et sterkt ønske om å “bli meg selv igjen”.
Og det er ikke bare Mari Midtstigen som uttrykker bekymringer for mødre som sterkt ønsker å komme i form igjen etter fødsel. Disse bekymringene møter jeg over alt, hos andre mødre, på ammehjelpsgruppen, min egen mor med flere. Denne motstanden gjør at jeg stiller meg spørrende til hva helsevesenet egentlig sier om trening etter fødsel?  Og hva gjør egentlig denne motstanden med barselkvinner, som virkelig ønsker å finne formen? Får de nødvendig og riktig veiledning og støtte?

Helsenorge, hn.no, sier på sine sider at det er ingen begrensninger i aktivitet etter fødsel, uavhengig om det er naturlig fødsel eller keisersnitt.

Norsk Helseinformatikk, NHI.no, uttrykker at det er store individuelle forskjeller på når man kan begynne å trene igjen etter fødsel. De skriver at noen klarer å trene litt bare dager etter fødsel, mens andre trenger å vente mer enn seks uker før de setter i gang. Videre presiseres det at treningen må trappes opp igjen, på lik linje som den ble trappet ned under svangerskapet. Om amming og trening sier NHI at en moderat vektnedgang mens du ammer anses som trygt. Slik jeg tolker det NHI sier kan jeg trygt begynne å trene og legge om kostholdet, med et mål om å “få tilbake kroppen”, selv om jeg ammer og er barselkvinne.

Ammehjelpen nevner også slanking på sin side. De anbefaler normalvektige ikke mer enn 0,5-1 kg i måneden, men sier ingenting om oss som er overvektige. Det de derimot presiserer er at kostholdet bør overstige 1500 kcal per dag og inneholde sunne fettsyrer. Videre sier de at beste måte å få til en vektnedgang på er å trimme, altså være fysisk aktiv og unngå hardtrening.

Helsenorge, hn.no, sier på sine sider at det er ingen begrensninger i aktivitet etter fødsel, uavhengig om det er naturlig fødsel eller keisersnitt. De legger vekt på at det er hva hver enkelt føler som avgjør når man begynner å trene og at løpe- og hoppeaktiviteter bør vente til seks uker etter fødsel, eller til du har fått kontroll på bekkenbunn. Helsenorge henter sin informasjon fra Helsedirektoratet og er derfor å regne som troverdig kilde. Hvorfor møter jeg da så mye motstand på at jeg ønsker å “få tilbake kroppen” etter fødsel? Er det fordi vi som kvinner har vanskelig for å akseptere at andre lykkes? Kanskje handler det litt om det Mari Midtstigen sier i sitt innlegg i BAM? Midtstigen sier at mange mødre opplever et befriende skifte av fokus, hvor våre egne behov settes litt i bakgrunnen. Men behovet for å “få tilbake kroppen” trenger ikke bare å handle om å dekke et egoistisk behov.

Jeg for min del savner ikke bare å få igjen buksesmekken. Jeg savner energien, jeg savner følelsen av å være sterk, sunn og sprek. Ser jeg på det fra en annen vinkel så er det også innmari kostbart om jeg ikke kommer inn i egne klær, for jeg mangler absolutt alt om jeg forblir en størrelse XL.  Og skal jeg være helt ærlig, jeg savner ikke minst å føle meg fin, for det har jeg nemlig ikke gjort siden desember 2016. Det er trist for meg og det er trist for mannen min fordi det gjør det langt mer krevende å være intim, når man ikke føler seg sexy! Så mitt budskap er, ikke avvis kvinnene som ønsker “å få igjen kroppen sin”! Hjelp dem, støtt dem og veiled dem slik at de vet hva kroppen tåler etter fødselen. Ikke minst trenger jeg og andre kvinner i mitt sted å få vite hvordan vi bør trene og spise når vi ammer. Så ikke be oss slappe av å kose oss, for det hjelper ikke. Hver og en av oss trenger å bli møtt der vi er…

 

HELSENORGE gir dette som råd ved trening etter endt svangerskap:

Tilpass aktiviteten etter din egen form, og øk mengden gradvis. Start gjerne med å få fysisk aktivitet gjennom daglige gjøremål, slik som trilleturer, gå til butikken, i trapper og gjennom husarbeid og lek med barn. Slik hverdagsaktivitet er gunstig selv om du starter opp med trening igjen. 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.