5 uteaktiviteter med barna i adventstiden

Adventstiden er rett rundt hjørnet, det har blitt kaldere og kanskje er sofaen og ullpleddet bedre enn noen gang før Adventstiden kan fort bli travel med gaveinnkjøp, bakst og pynting. Og for dere med større barn kommer det juleavslutninger i alle formater i tillegg. Mye kos og mye full fart!

I stressende tider er jeg helt avhengig av å sette av tid til å være ute og da aller helst sammen med mine nærmeste. Litt frisk luft sammen med de som betyr noe gir påfyll i en travel hverdag. Du skal slippe å finne opp kruttet, for her gir jeg deg mine 5 beste tips, for å gjøre noe koselig sammen ute i adventstiden.

5 UTEAKTIVITETER MED BARNA I ADVENTSTIDEN

1. Tenn første adventslys ute

2. Skoglotto og julekrans

3. Lommelykt løype

4. Premier nabolagets fineste julehus

5. Ta med Julegrøten ut

 

acorn-advent-blur-278508

1. Tenn første adventslys ute

Jeg husker hvor stor stas det var når vi tente adventslyset på skolen. Vi sang og snakket om forventningene rundt advent.

Hvordan?

Inviter venner, naboer og/eller familie på gløgg (eventuelt kakao til de minste) og pepperkaker i hagen. Tenn et bål eller fyr opp i bålpanna. Har du ikke hage finn et annet egnet sted i nærmiljøet eller allier deg med noen i din omkrets.

Hva trenger du?

Adventstake, lys, fyrstikker, sitteunderlag, ved, papir og noen tennbriketter (sånn i nødens stund…). Ikke glem gløgg, mandler, rosiner og pepperkaker. Kanskje kan det være lurt å printe ut teksten om noen ikke kan den? Og har du en gitar ville det virkelig løftet det enda noen hakk.

Litt om advent:

Ordet “adventkommer fra latin og betyr ankomst, eller å komme. Tradisjonelt har dette vært en forberedelsestid før feiringen av Jesu fødsel. Men adventstiden er også en lysfest, og har mange innslag fra førkristen og norrøn tid.

 

christmas-decoration-door-776935

2. Skoglotto og julekrans

ingenting setter julestemningen som hjemmelaget julepynt. Gå i skogen og let etter ting å lage julekrans og annen julepynt. Med litt glitter, gullspray og fantasi kan naturens små skatter bli til den vakreste julepynt. Brukt skoglotto for å gjøre det hele litt mer spennende for barna.

Hvordan?

Gå i skogen eller andre aktuelle steder i nærmiljøet og let etter ting til dørkransen. Å henge opp en krans på døren føles som en god velkomst i advent og juletider.

Hva trenger du?

Har du små barn kan du i forkant lage en skoglotto som utgangspunkt for sankingen. Print ut viviansreise sin egen skoglotto helt GRATIS her: Viviansreise_SkogLotto_A4
– lim den gjerne fast på en papplate så er det lett å krysse ut når det er gjort funn. Lag regler i forkant, skal det være tre kryss på rad for å få premie eller må det være funn på alle? Ikke glem noe å samle skattene i.

Når turen er over kan dere starte på kransen eller spare det til en annen dag.

backlit-clouds-dark-1444860

 

3. Lommelykt Løype

Mørketiden kan være lang for mange og det er lett å bli sittende i sofaen med en god film når det er mørkt før middagen er på bordet. Hva er vel bedre enn å lyse opp mørketiden med reflekser og lommelykter?

Hvordan?

Finn et område i nærheten som er egnet for en refleksløype (skogen, stor hage, lekeplass etc). Heng opp reflekser langs løypa som viser vei. Du kan gjøre det dagen før eller alliere deg med andre voksne til å henge ut i forkant. Kanskje er det noen snille besteforeldre som kan overraske i den andre enden med bål og pølser?

Hva trenger du?

Reflekser (bruk det du har eventuelt finnes det rimelige klistremerke-ark du kan lage oppheng til selv), lommelykter (håndholdte er gjerne morsomst for de små, men kjekt å ha med hodelykt også). Om du ikke har et egnet sted for løype, kan refleksgjemsel være et alternativ. Let etter hverandre med lommelykt og “gi et lite pip” kan gjøres med lykten – morro for liten og stor!

christmas-christmas-wallpaper-holiday-280204

4. Kår nabolagets fineste julehus

Jeg husker det alltid var like spennende da pappa hentet oss på flyplassen i juletiden, for selv med 2,5time i bil viste vi at det var to hus på veien som virkelig lyste opp. Og hvert år hadde de tatt steget ett hakk videre – hva hadde de funnet på denne gangen?

Hvordan?

Ta med barna ut på rusletur i nabolaget og se på julelysene rundt om kring. Bruk tiden til å snakke om juleminner og juleønsker mens dere ser etter huset dere mener fortjener tittelen årets julehus.

Hva trenger du?

Dere trenger bare hverandre men vil dere gi litt ekstra juleglede til noen kan barna gjerne tegne en diplom til vinnerhuset som dere kan legge igjen på trappa – da sprer dere attpå til til juleglede

 

A bowl of rice porridge with a glass of milk.

5. Ta med Julegrøten ut

Hva med å legge turen innom en gapahuk i nærmiljøet? Har du god plass i hagen? Eller i skogen bortenfor huset? Og bor du midt i byen, hva med lekeplassen eller en park?

Hvordan?

Ei bålpanne er supert om den allerede står der du legger turen – ei gryte med hank gjør susen da. Hvis områdene rundt deg mangler denne luksusen, kommer du langt med bål og en gammel kasserolle (du ikke er redd for) eller primus og kokekar.

bor du på Levanger er Bukkhaugen et egnet sted med gapahuk og bålpanne – ta med egen kjele.

Hva trenger du?

Grøten kan du koke i forkant (anbefaler å sjekke ut ovnsgrøt) eller kjøpe ferdig grøt, så varmer du den bare opp og bruker heller tiden på å kose deg med de rundt deg. Tips, ta med litt ekstra melk å ha i grøten ved oppvarming (blir den for tykk brenner den seg lett). Bland kanel og sukker i forkant og ikke glem smøret. Ta godt på med klær, ta med skinn eller tykke sitteunderlag og gjerne noen ullpledd. Hodelykt og eller stearinlys setter virkelig stemningen i vintermørket. Ta med en (to tre eller flere) mandler og putt i grøten. Ingenting setter så julestemning som kampen om mandelen og marsipangrisen.

 

God Advent

candle-lantern-light-63507

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.