Site icon Viviansreise

Foreldres verste mareritt

Jeg sitter å ser siste del av farmen da jeg titter ned på babycallen. Den har vært merkverdig stille og jeg får en urolig følelse i hele kroppen.

Klokka er på 21.03 men jeg bestemmer meg for å gå å legge meg. Oppe i senga ligger verdens nydeligste jente, hun sol får mammahjertet til å banke i redsel nå. Jeg gruer meg til å gå opp, uten at jeg helt forstår hvorfor…

Jeg står med tannbørsten i munnen da de vonde tankene kommer. Jeg ser forpå meg hvordan Liva ligger helt stille i sengen, hun puster ikke! Jeg kjenner på følelsene det vekker i meg og ser nå for meg hvordan jeg skulle ha handlet: Ring 113, start livreddende førstehjelp – hvordan var nå hjerte og lunge redning på små barn? To fingre ca midt mellom ribbeina, jeg ser det for meg nå. Med det samme kommer jeg på at hos små barn og babyer skal man ta innblåsninger først. Hvor mye luft skal jeg blåse da? Jeg har ikke noe mål på det og tenker «litt», bare til jeg ser brystkassa hever seg! Jeg tenker at AMK vil guide meg gjennom det, at selv om jeg er sykepleier så er jeg først og frenst mamma. Jeg får lov å ta i mot hjelp.

 

Jeg samler tankene og går opp på rommet. I lyset fra skjermen på mobilen ser jeg Liva ligge der. Jeg trekker pusten og holder den litt – jeg klarer ikke å se at hun puster… hjertet dunker hardt mens jeg forsiktig fjerner litt av dynen. En liten hånd krøller seg forsiktig og i det jeg legger hånda på magen hennes og kjenner hvordan hun puster rytmisk triller tårene. Hun lever, mammas lille engel ❤

 

Kan du førstehjelp på barn? Å kunne gjøre livreddende tiltak på det kjæreste vi har er noe vi alle burde kunne! Å visualisere hvordan vi vil reagere når det verst tenkelige skjer, kan være med å gjøre deg bedre rustet til å håndtere situasjonen. Krybbedød er ikke det mest vanlige, men spedbarn er nysgjerrige og det meste går i munnen.

 

Vi småbarnsforeldre bør kunne

– førstehjelp ved fremmedlegeme i munn og svelg

– hjerte lungeredning (HLR), aktuelt om barnet ikke puster (drukning, krybbedød, om barnet ikke puster selv etter fjerning av fremmedlegeme i munnhulen/svelget).

– førstehjelp ved brannskader

– førstehjelp og forebygging av nedkjøling/hypotermi (eksempel ved bruk av pulk er det ikke anbefalt før barnet er 6mnd eller eldre, ikke mer enn 10minus og bunnen bør være isolert)

 

Hvem og hvor vi kan gå kurs er avhengig av hvor i landet vi bor. Rødekors kan være en fin plass å begynne, men også flere private aktører holder sertifiserte kurs. Rødekors sin anbefaling er oppfriskning av kurs bør skje hvert tredje år.

 

 

 

 

 

Exit mobile version